Torcik truskawkowo-bezowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeszcze zanim PP stało się tak popularne, udzielałam się na innych stronach poświęconych gotowaniu. Dziś przeglądając zawartość starych płyt ze zdjęciami, przypadkiem znalazłam ten torcik - prawdopodobnie przepis na niego dodałam na jakiejś innej stronie.Dzielę się z wami tym przepisem - warto upiec

  • 60 min

Składniki:

  • 10 dag mąki,
    5 dag mąki ziemniaczanej,
    4 jajka,
    3/4 szkl. cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 op. cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    600 ml śmietany kremówki,
    1 op. śmietan-fiksu,
    mały słoiczek dżemu truskawkowego,
    1 op. okrągłych biszkoptów,
    gotowe bezy i truskawki do dekoracji,
    gorzka czekolada do posypania.

Torcik truskawkowo-bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Dodajemy 15 dag cukru i 3/4 torebki cukru waniliowego. Następnie dodajemy żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do dużej tortownicy, pieczemy 25 minut w temperaturze 175st. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Ubijamy 400ml śmietany z resztą cukru waniliowego, zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy truskawki, a kilka zostawiamy do dekoracji.
  • 3. Spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i połową kremu z truskawek. Całość wykładamy szczelnie biszkoptami i smarujemy resztą kremu truskawkowego. Przykrywamy wierzchem biszkopta. Ubijamy resztę śmietany kremówki i smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą, torcik ozdabiamy truskawkami i bezami. Chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy