Truskawki pod biszkoptową pierzyną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczny ciekawy deser z truskawkami najlepiej jeść go prosto z formy łyżką ....jeszcze ciepły

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
    1 łyżka masła
    100 g biszkoptów okrągłych
    16 g cukru waniliowego
    3 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki płatków migdałowych

Truskawki pod biszkoptową pierzyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki w foremce 1. Przygotować naczynie do zapiekania (mała forma) 20/12 cm wysmarować masłem.truskawki umyć usunąć szypułki ułożyć ciasno w naczyniu obok siebie czubkami do góry.
    Biszkopty pokruszyć na drobno. Jajka rozbić oddzielić białka od żółtek .Białka ubić na sztywną pianę dodając 1 łyżkę cukru pudru oraz cukier waniliowy,dodać żółtka ,wymieszać ,wsypać pokruszone biszkopty i delikatnie wymieszać łyżką
  • owoce zalane masą 2. Piekarnik rozgrzać do 180* Masę biszkoptową wylać na truskawki,posypać płatkami migdałowymi naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać 10-12 min aż wierzch lekko zbrązowieje.
    Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć reszta cukru pudru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy