Truskawkowo-śmietankowe pucharki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealny deserek zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do obiadu.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 5 pucharków:
    30 dag mrożonych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka cukru
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    Do dekoracji:
    Truskawki
    Płatki migdałowe
    Płatki kokosowe
    Starta czekolada

Truskawkowo-śmietankowe pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: truskawki rozmrozić, osączyć, pokroić na małe kawałki. Powstały sok(jeśli będzie za mało, uzupełnić do ½ l) zagotować z 1 łyżką cukru, rozpuścić galaretkę, wystudzić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Do ubitej śmietany dodać tężejącą żelatynę, ubić. Do pucharków ułożyć truskawki, zalać porcję galaretki, schłodzić, wylać porcję śmietany, porcję truskawek, porcję galaretki i śmietany. Schłodzić w lodówce. Udekorować truskawkami, wiórkami, startą czekoladą.

Porady

1.można użyć świeżych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy