Turbany sułtana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Turbany sułtana to dobry pomysł na szybkie i smaczne ptysiowe ciasteczka z niespodzianką :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 60 g masła
    - 80 g mąki pszennej
    - 150 ml wody
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru
    - rodzynki sułtańskie namoczone w rumie
    - srebrne perełki
    - gotowa polewa czekoladowa

Turbany sułtana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło oraz cukier. Gdy masło się rozpuści wsypujemy mąkę i cały czas dokładnie mieszamy dotąd, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Całość zestawiamy z ognia i studzimy.
  • 2. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Na blachę wyciskamy masę szprycą, pozostawiając od spodu małą dziurkę. Ciastka pieczemy w temp. 200 oC przez ok. 15 min.
  • 3. Gdy turbany przestygną, do dziurki wkładamy rodzynki i całość dekorujemy srebrnymi perełkami przymocowanymi za pomocą odrobiny rozpuszczonej polewy czekoladowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy