tymiankowy kurczaczek

0 (0 ocen)

  • 60 min

delikatne ziołowe mięsko

  • 60 min

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    2-3 cebule
    2-3 jabłka
    garść suszonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł
    2 szkl bulionu
    pieprz
    suszony tymianek (u mnie 1 duża łyżka)
    2 łyżki oleju rzepakowego

Tymiankowy kurczaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i jabłka obrać i pokroić (cebulę w piórka jabłka w kosteczkę). Cebulę zeszklić na oleju, Przełożyć do garnka, mięso podrumienić, włożyć do cebuli zalać bulionem, dodać rozdrobnione śliwki i dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodać jabłka i chwilę gotować, aż zmiękną. Doprawić pieprzem i tymiankiem.

Porady

Jeśli sos jest za rzadki możemy wyciagnąć mięso i redukować go na gazie , aż osiągnie pożądaną przez nas konsystencję lub po prostu można go podprawić mąką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy