TYMIANKOWY KURCZAK

0 (0 ocen)

  • 35 min

Soczysta i niesamowicie aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej posypce.Dominuje tymianek i czarny grubo mielony pieprz.Smaki są na tyle wyraziste, że jest to danie zdecydowanie dla tych, którzy lubią dobrze doprawione!

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * filet z kurczaka – 500 g

    * świeży tymianek – 1 łyżeczka

    * tymianek duszony – 1 łyżeczka

    * czosnek – 1 ząbek

    * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka

    * sok cytrynowy – 3 łyżki

    * grubo mielony pieprz – 1 łyżeczka

    * sól – do smaku

    * oliwa – 4 łyżki

Tymiankowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja.

    Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową.

    Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

    Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości.

    Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem!

    Pycha!

Komentarze

Podobne przepisy