Udko faszerowane porami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Przeważnie udka faszeruje się pieczarkami a ja polecam Wam farsz z porów.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 5 szt udek
    • 1 por
    • 2 szt marchwi
    • Przyprawa do kurczaka
    • Sól
    • pieprz
    • Masło tylko do prużenia
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Udko faszerowane porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z udek wyjmujemy kość (kości można wykorzystać później na wywar rosołowy ) oraz usuwamy niepotrzebne mięso tzn. wyrównujemy ( strzępki mięsa odkładamy będą potrzebne) Udka nacieramy przyprawą do kurczaka i solą, odstawiamy na godzinkę.
    2. Pora część tylko białą, kroimy w krążki.
    3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    4. Warzywa prużymy na odrobinie masła, doprawiamy pieprzem oraz solą.
    5. Udka nadziewamy farszem z warzyw, oczywiście jak farsz przestygnie.
    6. Udka z nadzieniem układamy w rękawie i zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach.
    7. Gdy zostanie farsz, mieszamy z o jogurtem naturalnego i podajemy z udkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy