Słynny włoski deser,bardzo delikatny i smaczny.Do jego przygotowania wykorzystuje się różne dodatki smakowe,jednak wersja waniliowa należy do moich ulubionych.
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml pełnego mleka
80 g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii
Waniliowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i nożem wyjmujemy ziarenka.Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko.Dodajemy cukier,ziarenka wanilii i przepołowioną laskę wanilii.Podgrzewamy mieszając,aż cukier się rozpuści.Zagotowujemy i szybko zestawiamy z ognia.Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy energicznie,aż cała się rozpuści.Mieszankę przelewamy do foremek(polecam silikonowe). Odstawiamy do wystudzenia.Po ostudzeniu foremki wstawiamy do lodówki do stężenia na ok.4-5 godzin,a najlepiej na całą noc.Aby ułatwić wyjęcie deseru z foremek silikonowych,można je włożyć na sekundę do gorącej wody.Deser wykładamy na talerzyk i podajemy z sosami owocowymi.
Komentarze