Warzywny miszmasz z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i myjemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i selera – w kostkę. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, szatkujemy. Paprykę i pomidory myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Cukinię i bakłażana myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry. Bakłażana oprószamy solą, odstawiamy na 10 minut, płuczemy i osączamy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy w kawałki.
Groszek i kalafiora myjemy i osuszamy.
2.Cebulę szklimy w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy małą ilością gorącej wody. Zagotowujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do temp. 150 °C. Pieczemy 10 minut.
3.Warzywa delikatnie mieszamy, a następnie pieczemy ok. 30 minut. Posypujemy koperkiem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na gorąco
lub na zimno.
Komentarze