Wiosenna zupa

0 (0 ocen)

Zupa pełna kolorów i dobrze nastrajająca na wiosnę.

Składniki:

  • 1 marchew
    1 pietruszka
    5 ziemniaków
    10 cm pora
    1 mały kalafior lub 1/2 paczki mrożonego
    około 1,5 pęczka rzodkiewki
    1 łyżka pomidorów suszonych w kostce
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    2 łyżki przyprawy Kuchmistrz
    4 łyżki masła
    1/4 szklanki śmietany 30%
    gałązka lubczyku
    dodatkowo:
    koperek

Wiosenna zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę na patelni stopić masło i podsmażyć na nim marchew z pietruszką w trakcie smażenia dodać por pokrojony w paseczki i suszone pomidory, całość tylko lekko podsmażyć. Warzywa przełożyć do garnka zalać 1,5 litra wody, dodać ziemniaki pokrojone w większą kostkę, lubczyk i przyprawę, zagotować. Kiedy zupa się zagotuje, dodać rozdrobniony na różyczki kalafior i 1 pęczek rzodkiewki pokrojony w cienkie plasterki teraz całość gotować do miękkości na koniec dodać śmietanę i pieprz, można tez ewentualnie doprawić jeszcze solą. Przed podaniem do zupy dodać posiekany koper i pozostałą rzodkiewkę pokrojoną w plasterki ( ta rzodkiewka ma stanowić chrupiący element w zupie)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy