Zupa wiosenna

0 (0 ocen)

Zupa wiosenna - delikatna, smaczna i szybka w przygotowaniu. Idealna na wiosenny lub letni obiad.

Składniki:


  • 300 g piersi z kurczaka
    1,5 litra wody
    1 średnia cukinia
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 czerwona papryka
    1 mały por
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    szczypta ostrej papryki
    vegeta,sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zupa wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę,przykryć i zagotować. Pierś z kurczaka pokroić w
    paseczki i wraz z liściem laurowym wrzucić do gotującej się wody.
    Gotować 10 minut pod przykryciem. Cukinię,marchewki,pietruszkę
    ,czerwoną paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokroić w
    cienkie paseczki) por pokroić w krążki. W głębokim rondlu stopić
    masło na małym ogniu. Włożyć warzywa ,dusić 5 minut. Przyprawić do
    smaku,vegeta,papryką, solą i pieprzem.
  • Zupa wiosenna 2. smaku,vegeta,papryką, solą i pieprzem.
    Warzywa dodać do garnka z kurczakiem i gotować około 15 minut. Pod
    koniec gotowania dodać śmietaną,natkę pietruszki i ponownie przyprawić do smaku.

    Podawać z chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy