Niestety nie mogłem się już doczekać nowalijek wiosennych ,więc zrobiłem zupę z dostępnych w sklepach produktów. Choć to namiastka wiosny ,zupa smakuje delikatnie i wybornie.
1 godz. 30 min
Składniki:
500 g żeberek
2 marchewki
pietruszka
mały seler
2 pomidory
mała główka kapusty
kilka ziemniaków
kilka ziaren ziela angielskiego
mała puszka zielonego groszku
koperek
sól ,pieprz
1.Do garnka włożyłem żeberka ,zalałem zimną wodą ,dodałem sól i zagotowałem. Zmniejszyłem płomień ,zebrałem szumowiny. Marchew ,pietruszkę i seler pokroiłem w drobną kostkę. Dodałem do wywaru mięsnego razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso dodałem z powrotem do zupy wraz z osączonym z zalewy groszkiem. Gotowałem jeszcze 5 min. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy ,doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze