Wiosenna zupa z kalarepki

0 (0 ocen)

Lekka zupa z młodej kalarepki z dodatkiem koperku.

Składniki:

  • 1 litr wywaru drobiowo - warzywnego
    3 młode marchewki (200 g)
    biała część małego pora
    2 łodygi selera naciowego
    5 małych kalarepek (waga po obraniu ok. 500 g)
    1 czubata łyżka posiekanego koperku
    1/2 szklanki śmietanki 12%
    sól
    pieprz

Wiosenna zupa z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, kroimy w kostkę. Pora przekrawamy wzdłuż na 4 części, a następnie w paseczki, a łodygi selera wzdłuż na połowy i na plasterki. Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. Wywar zagotowujemy, wkładamy marchewkę, seler i por i gotujemy 5 minut, następnie dodajemy kalarepkę i gotujemy do miękkości (15-20 minut).
  • 3. Dodajemy śmietankę i koperek, zagotowujemy i podajemy.

Porady

Wywar drobiowo - warzywny można przygotować według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wywar-drobiowo-warzywny-4 Można też wykorzystać wczorajszy rosół lub zrobić bulion z kostki. Śmietankę można zastąpić mlekiem skondensowanym niesłodzonym lub całkiem pominąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy