Jak dotąd kalarepkę używałam jako dodatek do ziemniaków, duszoną lub w formie surówki.Kalarepka w zupie to dla mnie nowość. Wszystkim jednak smakowała i od dziś będzie częściej gościć w moim domu.
Składniki:
Składniki:
• 4 kalarepki,
• 2 małe cebule,
• Około 10-12 małych ziemniaków (możemy użyć 4-5 ziemniaków dużych, wówczas kroimy je w kostkę),
• 2 litry bulionu warzywnego (morze być z kostki),
• 3-4 łyżki śmietany,
• Koperek,
• 2 łyżki masła,
• Sól, pieprz do smaku
Zupa z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę. Rumienimy na maśle. Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotową dokładamy do cebuli. Delikatnie obsmażamy. Podlewamy częścią bulionu i gotujemy. Kiedy kalarepka zmięknie dokładamy ziemniaki. Gotujemy do momentu jak będą miękkie. Całość zabielamy i doprawiamy do smaku. Pod koniec dokładamy posiekany koperek.
Porcjujemy na talerze i zajadamy.
Komentarze