Zupa z kalarepki

0 (0 ocen)

Jak dotąd kalarepkę używałam jako dodatek do ziemniaków, duszoną lub w formie surówki.Kalarepka w zupie to dla mnie nowość. Wszystkim jednak smakowała i od dziś będzie częściej gościć w moim domu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 kalarepki,
    • 2 małe cebule,
    • Około 10-12 małych ziemniaków (możemy użyć 4-5 ziemniaków dużych, wówczas kroimy je w kostkę),
    • 2 litry bulionu warzywnego (morze być z kostki),
    • 3-4 łyżki śmietany,
    • Koperek,
    • 2 łyżki masła,
    • Sól, pieprz do smaku

Zupa z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. Rumienimy na maśle. Między czasie kalarepkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotową dokładamy do cebuli. Delikatnie obsmażamy. Podlewamy częścią bulionu i gotujemy. Kiedy kalarepka zmięknie dokładamy ziemniaki. Gotujemy do momentu jak będą miękkie. Całość zabielamy i doprawiamy do smaku. Pod koniec dokładamy posiekany koperek.
    Porcjujemy na talerze i zajadamy.

Komentarze

Podobne przepisy