Zupa krem z kalarepki

0 (0 ocen)

Lekka, delikatna i bardzo smaczna! Polecam na upalne dni:).Uwielbiam kalarepkę. Często zjadam ja na surowo, choć, chyba bardziej odpowiada mi je smak po ugotowaniu. Stąd też zupa z kalarepki należy do moich ulubionych!

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 kalarepki,
    • Około 1,5 litra wody,
    • Kostka rosołowa,
    • 1 łyżka masła,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Mały pęczek koperku,
    • Około 2-3 łyżki śmietanki do zabielenia,
    • Szczypta mielonego imbiru,
    • Groszek ptysiowy do podania

Zupa krem z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona kalarepka 1. Kalarepkę obieramy. Obraną kromy na mniejsze części.
  • gotowanie 2. Masło rozpuszczamy w garnku. Na rozpuszczone wrzucamy kalarepkę, chwilkę ją obsmażamy, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołową i całość gotujemy, aż kalarepka będzie miękka.
  • miksowanie 3. Po tym czasie garnek zdejmujemy z gazu, a zupę miksujemy.
  • doprawianie i zabielanie 4. Zmiksowaną ponownie stawiamy na gazie. Dodajemy do niej posiekany koperek, zabielamy i doprawiamy do smaku.
    Gotową rozlewamy na przygotowane talerze. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy