Włoska panna cotta

0 (0 ocen)

  • 5 min

Klasyczny włoski deser, z najprostszym (najlepszym) truskawkowym akcentem. Delikatny niczym niebo nad Toskanią.

  • 5 min

Składniki:

  • PANNA COTTA

    250 ml śmietanki kremówki 36%

    200 ml świeżego mleka 3,2 %

    60 g cukru

    1 łyżeczka ziareken wanilii (,,wyskrobane" z laski wanilii) lub 3 łyżki aromatu waniliowego

    1 łyżeczka żelatyny w proszku


    MUS TRUSKAWKOWY

    50 dag truskawek

    1 szklanka cukru pudru

Włoska panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
  • 2. Wlewamy do rondelka śmietankę i mleko. Dodajemy cukier i wanilię. Stale mieszając podgrzewamy, aż rozpuści się cukier. Dodajemy żelatynę i mieszamy ok. 1 minuty (aż żelatyna się rozpuści).
  • 3. Mieszankę wlewamy do filiżanek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 4. Przygotowujemy mus truskawkowy - truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Kilka kroimy na kawałki, wrzucamy do musu. Mieszamy.
  • 5. Panna cottę wyjmujemy z filiżanek. Polewamy musem truskawkowym.

Porady

Aby panna cotta łatwiej ,,opuściła" filiżanki, zanurzamy je na chwilę w gorącej wodzie. Panna cottę możemy wlać do filiżanek, kokilek itd. Jeżeli podamy ją w kilku różnych kształtach i rozmiarach, będzie zabawnie i nieszablonowo.

Komentarze

Podobne przepisy