" Zapiekana polenta " - konkurs_podróże

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie pochodzi z Włoch. Jest świetną alternatywą , dla ryżu ... kasz i ziemniaków do obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • kasza kukurydziana - 150g
    bulion warzywny - ok.0,5 l
    masło - 1 łyżka
    parmezan - 30g
    bazylia - 2 łyżeczki
    ostra papryka w proszku - 1/4 łyżeczki
    sól
    pieprz

" zapiekana polenta " - konkurs_podróże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polenta 1. W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ).

    Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

    Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut.
    Mieszamy.

    Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy.
    Całość dokładnie mieszamy.

    Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę.

Porady

Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy