Zapiekane selery

0 (0 ocen)

Danie wegetariańskie w formie zapiekanki.

Składniki:

  • 2 sztuki selerów średniej wielkości
    25 dag białego sera
    4 łyżki śmietany
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 cebula
    8 zielonych oliwek
    4 jajka
    1 łyżka koperku
    1 łyżka natki pietruszki
    sól
    3 łyżka oleju (oliwy)
    1 łyżeczka musztardy
    pół łyżeczki pieprzu

Zapiekane selery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0l3gn2j 1. Selery obrać i ugotować w osolonej wodzie. Potem ostudzić i pokroić w plastry. Zalać wszystko sosem (wymieszane- olej, pieprz, musztarda i 3 łyżki ciepłej wody). Odstawić na kilkanaście minut.
  • image-1brd07r 2. Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Można dodać więcej oliwek-według uznania. Posiekać zieleninę.
  • image-0rwfu46 3. Twaróg zmielić. Połączyć ze śmietaną. Białka ubić z płaską łyżeczką soli. Do białek dodać żółtka i masę serową. Mikserem wymieszać. Potem dodać warzywa. Wymieszać łyżką.
  • image-0yjelwr 4. Selery poukładać w żaroodpornym naczyniu. Zalać przygotowaną masą.
  • image-1ekc2lj 5. Piec ok 20-30 min w 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy