Faszerowane selery

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Mam dużo czasu, więc nie jest dla mnie problemem przygotowanie bardziej pracochłonnych dań. Warto się postarać, bo efekt wynagradza trudy.

  • 55 min

Składniki:

  • ● 4 selery
    ● 1/2 l mleka
    ● 20 dag pieczarek
    ● 10 dag szynki
    ● olej
    ● 5 dag keczupu
    ● 6-10 dag żółtego sera
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● sól, pieprz

Faszerowane selery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery szorujemy, zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem mleka i gotujemy na półmiękko. Osączamy i lekko studzimy. Następnie łyżeczką wydrążamy środki, pozostawiając dość grube ścianki.
  • 2. Szynkę kroimy w kostkę. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Pieczarki starannie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Drobno kroimy. Podsmażamy na oleju. Mieszamy z szynką, natką
    i keczupem. Doprawiamy.
  • 3. Selery napełniamy farszem i posypujemy startym serem. Wkładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy