seler 4 szt średnich
kwasek cytrynowy
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
mielone mięso 200 g
pieczarki 200 g
ser żółty starty 100 g
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
sok z cytryny
Selery faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selery włożyć do osolonego wrzątku, gotować ok. 20 minut.
Dodać kwasek cytrynowy, żeby miąższ nie ściemniał, wystudzić, odcedzić.
2.Ściąć wierzchy, specjalną łyżeczką wyjąć miąższ, pozostawiając 1 cm ściankę, skropić w środku sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem.
3.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki razem z mięsem, połączyć z posiekaną papryką i połową sera, przyprawić
4.Ostudzone selery ułożyć na posmarowanej olejem blasze, napełnić farszem, posypać pozostałym serem, wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Komentarze