Selery faszerowane

0 (0 ocen)

  • 10 min

Selery faszerowane serem, pieczarkami

  • 10 min

Składniki:

  • seler 4 szt średnich
    kwasek cytrynowy
    papryka czerwona 1 szt
    papryka zielona 1 szt
    mielone mięso 200 g
    pieczarki 200 g
    ser żółty starty 100 g
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
    sok z cytryny

Selery faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery włożyć do osolonego wrzątku, gotować ok. 20 minut.
    Dodać kwasek cytrynowy, żeby miąższ nie ściemniał, wystudzić, odcedzić.
  • 2. Ściąć wierzchy, specjalną łyżeczką wyjąć miąższ, pozostawiając 1 cm ściankę, skropić w środku sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki razem z mięsem, połączyć z posiekaną papryką i połową sera, przyprawić
  • 4. Ostudzone selery ułożyć na posmarowanej olejem blasze, napełnić farszem, posypać pozostałym serem, wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy