Zapiekanka a`la bolognese

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zapiekanka z dodatkiem mięsa, ale i z bogactwem warzyw zamiast makaronu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 brokuł
    1 cebula
    1 batat
    500 g mięsa mielonego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 puszka pomidorów
    200 ml bulionu
    75 g startego sera żółtego
    150 g gęstej kwaśnej śmietany
    50 g śmietanki 30 %
    sól
    pieprz
    oliwa
    natka pietruszki

Zapiekanka a`la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić w różyczki, ugotować aldente w posolonej wodzie.
  • 2. Cebulę i batata obrać, pokroić w kostkę.
  • 3. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać cebulę i batata. Wszystko razem dusić.
  • 4. Dodać przecier pomidowrowy, przyprawy, bulion i pomidory w puszce. Gotować 5 min.
  • 5. Ser i obie śmietany wymieszać, przyprawić.
  • 6. Mięso z sosem i warzywami wyłożyć do formy do zapiekania.
  • 7. Brokuła i kalafiora powkładać w mięso, lekko dociskając.
  • 8. Polać śmietaną wymieszaną z serem żółtym.
  • 9. Piec ok 20 min w 175 stopniach .
  • 10. Posypać siekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy