Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie umyć, pokroić na plasterki ok.0,5 cm. Cebulę obrać i poszatkować. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, cukinię smażyć na rumiano, a następnie zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami, doprawić solą. Warzywa wymieszać ze sobą.
2.Śmietankę oraz jajka wymieszać w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mozarellę pokroić w plastry, a następnie w paski i dodać do masy jajecznej, wymieszać.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć warzywa, a następnie zalać sosem jajecznym i piec 30 min w temp.180 stopni. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Komentarze