Zapiekanka z cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zapiekanka stworzona w kilka chwil, zarówno dla wielbicieli warzyw, jak i zapiekanek

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    ok.15 pieczarek
    1 cebula
    200 g śmietanki 30%
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    mozarella
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    oliwa
    natka pietruszki

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie umyć, pokroić na plasterki ok.0,5 cm. Cebulę obrać i poszatkować. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, cukinię smażyć na rumiano, a następnie zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami, doprawić solą. Warzywa wymieszać ze sobą.
  • 2. Śmietankę oraz jajka wymieszać w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mozarellę pokroić w plastry, a następnie w paski i dodać do masy jajecznej, wymieszać.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć warzywa, a następnie zalać sosem jajecznym i piec 30 min w temp.180 stopni. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy