zapiekanka z pęczakiem

0 (0 ocen)

Pęczak to moja ulubiona kasza. Zapiekana jest najsmaczniejsza ciepła z majonezem lub na drugi dzień np z sosem pieczarkowym.

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
    opakowanie warzyw na patelnię
    3 jajka
    2 opakowania serka topionego
    sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, bazylia, oregano
    oliwa do smażenia

Zapiekanka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy ok 15 minut, odstawiamy do lekkiego napęcznienia.
  • 2. Warzywa podsmażamy lekko na patelni. Przekładamy do kaszy. Dodajemy serki topione. Mocno doprawiamy.
  • 3. Jajka ubijamy, wlewamy do masy.
  • 4. Przekładamy do sylikonowej formy, pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach C.
    Wyjmujemy z foremki gdy przestygnie.

Komentarze

Podobne przepisy