Zapiekanka z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kasza pęczak w zupełnie innej odsłonie, namawiam do spróbowania fanów tej kaszy, a tych, nie do końca przekonanych, jeszcze bardziej!

  • 40 min

Składniki:

  • 3/4 małej cukinii
    1/2 puszki kukurydzy
    1 duży ziemniak
    3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (al dente)
    ząbek czosnku
    1 cebula
    2 pomidory
    przyprawy: chili, pieprz, sól, mielona kolendra, kmin rzymski
    3 łyżki śmietany 30%
    kolendra (świeża!)
    starty, żółty ser

Zapiekanka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku należy ugotować pęczak al dente. Następnie obraną cebulę, ziemniaka, czosnek oraz cukinie (może być w kostkę lub w grubsze plastry) smażymy na oleju, dodajemy przyprawy, chwile smażymy na patelni. Dalej pokrojone pomidory (wcześniej odparzone) dorzucamy na patelnie oraz kukurydzę, na koniec dodajemy wcześniej ugotowany pęczak i wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Przekładamy całość do naczynia i pieczemy 10min w 200stopniach. Sypiemy oczywiście startym serem, a po wyjęciu całość okraszamy świeżą kolendrą

Porady

ja osobiście pęczak gotuję w szybkowarze, aby było szybciej :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy