Zielona tarta z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 60 min

wiosenna,zielona, bardzo smaczna

  • 60 min

Składniki:


  • ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    125g margaryny
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    szczypta soli
    farsz:
    4 jajka
    100ml jogurtu
    3 łyżeczki pesto bazyliowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 kalafior

Zielona tarta z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo, odsączamy na sicie. Na stolnicę wsypuję mąkę, dodaję do niej sól, wbijam jajko i wrzucam margarynę. Zaczynam od siekania wszystkiego nożem, potem zagniatam ciasto rękami dodając jogurtu tyle ile zbierze ciasto - musi być elastyczne i gładkie. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim natłuszczoną formę na tartę. wkładam do lodówki na 30 min. Do miski wbijam kolejno jajka i roztrzepuję je trzepaczką. Dodaję jogurt, pesto bazyliowe, sól i pieprz i jeszcze raz dobrze rozbijam. Masę jajeczno - jogurtową wylewam na ciasto, na niej układam kalafiora. Piekę ok 40 min w 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy