Zielono-żółte leczo

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Potrawa, która najbardziej kojarzy mi się z latem.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - papryka zielona: 6 sztuk
    - papryka biała: 9 sztuk
    - mięso mielone: 250 gramów
    - boczek: 200 gramów
    - kiełbasa: 150 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - wegeta: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryka ostra: 1 szczypta
    - koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki

Zielono-żółte leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielono-żółte leczo 1. Paprykę dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie postępujemy z cebulą. Wszystko smażymy chwilę na oleju, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą prawię miękkie.
  • Zielono-żółte leczo 2. W między czasie na patelni podsmażamy mięso mielone z wegetą. Boczek i kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu po mięsie. Dodajemy wszystko do duszonych warzyw, dusimy jeszcze chwilkę, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy również 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje z ryżem lub świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy