Ziemniaczane kanapki z patelni

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zawsze gotowałam te kanapki jako nastolatka, kiedy tata wracał z delegacji. Uwielbiał je! :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilka kromek chleba
    2-3 ziemniaki
    cytryna
    1 jajko
    sól, pieprz
    olej
    ząbek czosnku
    majonez

Ziemniaczane kanapki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych albo średnich oczkach i skropić lekko sokiem z cytryny. Do masy ziemniaczanej dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  • 2. Kromki chleba przekroić na pół albo mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek chleba posmarować masą ziemniaczaną i smażyć najpierw od strony nadzienia do złotego koloru. Potem odwrócić kanapkę na drugą stronę i smażyć przez chwilę. Kanapki podawać z majonezem, wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, albo z gotowym sosem czosnkowym.

Porady

Do ziemniaków można również dodać boczek albo ser, a zamiast soku z cytryny można dodać odrobinę drobno posiekanej cebuli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy