Ziemniaczane kanapki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych albo średnich oczkach i skropić lekko sokiem z cytryny. Do masy ziemniaczanej dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
2.Kromki chleba przekroić na pół albo mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek chleba posmarować masą ziemniaczaną i smażyć najpierw od strony nadzienia do złotego koloru. Potem odwrócić kanapkę na drugą stronę i smażyć przez chwilę. Kanapki podawać z majonezem, wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, albo z gotowym sosem czosnkowym.
Porady
Do ziemniaków można również dodać boczek albo ser, a zamiast soku z cytryny można dodać odrobinę drobno posiekanej cebuli.
Komentarze