Ziemniaczane krokieciki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pewien sposób na wykorzystanie ziemniaków od obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki 8 szt
    wędlina 10-15 dag
    mąka ok 2-3 łyżki
    cebula 1/2 szt
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    olej


Ziemniaczane krokieciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Dobrze ubić i przestudzić. Dodać mąkę i połączyć na jednolitą masę. Doprawić do smaku.

    Wędlinę pokroić wzdłuż na paski. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć wędlinę razem z drobno pokrojoną cebulą.

    Kulki ziemniaczanej masy rozpłaszczać nakładać wędlinę przesmażoną z cebulą i zawijać podłużne krokieciki. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

    Ja do krokiecików wykorzystałam ziemniaki pozostałe z obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy