Ziemniaczane pierożki z włoskim sosem vinegrette.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierożki bardzo dobrze smakują właśnie z sosem ziołowym, ale nie ograniczam w wyborze innego..

  • 40 min

Składniki:

  • Włoski sos winegret.
    1 łyżka rzeżuchy
    1 łyżka pietruszki
    1 łyżka bazylii
    1 łyżka estragonu
    1 szalotka
    2 korniszony
    1 filecik sardeli w oleju
    2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    1 łyżka octu winnego

    Wszystkie składniki sosu zmiksować, wymieszać z olejem orzechowym, solą i pieprzem.
    Olej orzechowy idealnie pasuje do rzeżuchy.


    Farsz:
    150g pieczarek
    1 mała cebulka
    1łyżka posiekanej pietruszki
    sól, pieprz
    Przesmażyć posiekaną cebulkę i pieczarki.
    Dodać pietruszkę i przyprawy.

    2 duże surowe ziemniaki.

Ziemniaczane pierożki z włoskim sosem vinegrette. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 duże ziemniaki
    Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki.
    Na każdy plaster nałożyć trochę farszu z pieczarek.
    Złożyć jak pierożki. Ząbkowanym kółkiem wyciąć na brzegu ząbki lub nie.
    Pierożki przesmażyć na maśle klarowanym

Komentarze

Podobne przepisy