Ziołowe pierogi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wystarczy dodać trochę zieleniny, a tradycyjne pierogi nabiorą zupełnie innego smaku.

Składniki:

  • ● 1/2 kg twarogu
    ● jajko
    ● 2 szklanki mąki
    ● żółtko
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 3 łyżki posiekanych ziół, np. bazylii lub kolendry
    ● łyżka masła
    ● łyżka posiekanej cebuli
    ● sól, pieprz

Ziołowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z jajkiem
    i szczyptą soli. Wlewamy trochę
    wody i zagniatamy elastyczne
    ciasto.
  • 2. Farsz: twaróg rozdrabniamy.
    Dodajemy podsmażoną
    na maśle cebulę, śmietanę,
    żółtko i zioła. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Mieszamy na
    jednolitą masę.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy.
    Wykrawamy krążki i nakładamy
    po łyżce farszu. Składamy
    i sklejamy brzegi. Gotujemy
    w osolonym wrzątku 2-3 minuty
    od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy