Ziołowe pierogi

0 (0 ocen)

Podawać można polane stopionym boczkiem wędzonym .....

Składniki:

  • ciasto pierogowe
    -mąka 35 dkg
    -oliwa 1 łyżka
    -woda gorąca 1 szklanka
    nadzienie
    -ser biały 50 dkg
    -tymianek suszony 1 łyżka
    -natka pietruszki 1 łyżka
    -rozmaryn 1 łyżka
    -żółtko 1 sztuka
    -śmietana 30% 2 łyżki
    -cebula 1/2 sztuki
    -czosnek 1 ząbek
    -masło klarowane 1 łyżka
    -boczek do polania pierogów
    -pomidory suszone 2 sztuki
    -zielona pietruszka 3 łyżki

Ziołowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z maki, oliwy i gorącej wody zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odstawić na 15 minut.
  • 2. Cebulę obrać, drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez maszynkę.
    NA rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę, czosnek.( nie przypiekać)
  • 3. Ser skręcić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, żółtko, śmietanę i zioła, wymieszać.
    Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • 4. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w paski.
  • 5. Ciasto cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać krążki.
    Na każdy krążek nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie sklejać brzegi.
  • 6. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.
  • 7. Polać wytopionym boczkiem, posypane krojonymi pomidorami i zieloną pietruszką posiekaną.

    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy