Ziołowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z maki, oliwy i gorącej wody zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odstawić na 15 minut.
2.Cebulę obrać, drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez maszynkę.
NA rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę, czosnek.( nie przypiekać)
3.Ser skręcić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, żółtko, śmietanę i zioła, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz dokładnie wymieszać.
4.Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w paski.
5.Ciasto cienko rozwałkować, dużą szklanką wycinać krążki.
Na każdy krążek nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie sklejać brzegi.
6.Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.
7.Polać wytopionym boczkiem, posypane krojonymi pomidorami i zieloną pietruszką posiekaną.
Komentarze