Zupę dyniową robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni - moja mama i ja jesteśmy nią zachwycone :) !Polecam :)
40 min
Składniki:
od 1 do 1,5 kg dyni
kawałek świeżego imbiru o długości około 15 cm
2 łyżki masła
1 pokrojona cebula
1 obrana i pokrojona marchew
2 rozdrobnione ząbki czosnku
1 l bulionu drobiowego
sól i świeżo zmielony pieprz
śmietana kremówka bądź prażone pestki dyni do dekoracji
Zupa dyniowo - imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obierz dynię, usuń środek z pestkami a miąższ pokrój na duże kawałki (około 5 cm - dynia podczas gotowania i tak 'się rozwali').
2. Obierz imbir i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Rozgrzej w rondlu masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę oraz czosnek. Smaż do momentu aż warzywa zmiękną - czyli około 5 minut.
4. Do rondelka dodaj dynię, imbir i bulion, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i rondelek częściowo przykryj. Duś przez około 25 minut, aż dynia zmięknie.
5. Partiami zblenduj zupę, ponownie przelej do rondelka, dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj na małym ogniu.
Komentarze