Zupa dyniowo - imbirowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupę dyniową robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni - moja mama i ja jesteśmy nią zachwycone :) !Polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • od 1 do 1,5 kg dyni
    kawałek świeżego imbiru o długości około 15 cm
    2 łyżki masła
    1 pokrojona cebula
    1 obrana i pokrojona marchew
    2 rozdrobnione ząbki czosnku
    1 l bulionu drobiowego
    sól i świeżo zmielony pieprz
    śmietana kremówka bądź prażone pestki dyni do dekoracji

Zupa dyniowo - imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obierz dynię, usuń środek z pestkami a miąższ pokrój na duże kawałki (około 5 cm - dynia podczas gotowania i tak 'się rozwali').

    2. Obierz imbir i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

    3. Rozgrzej w rondlu masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę oraz czosnek. Smaż do momentu aż warzywa zmiękną - czyli około 5 minut.

    4. Do rondelka dodaj dynię, imbir i bulion, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i rondelek częściowo przykryj. Duś przez około 25 minut, aż dynia zmięknie.

    5. Partiami zblenduj zupę, ponownie przelej do rondelka, dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj na małym ogniu.

    Udekoruj kremówką bądź pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy