Zupa imbirowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Rozgrzewający rosół z lekko orientalnym akcentem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    20 g suszonych grzybów mun
    1 mała puszka groszku
    1,5 l bulionu drobiowego
    4 dymki
    szczypiorek
    3 cm świeżego imbiru
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    sól, pieprz

Zupa imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki.

    Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski.

    Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia.

    Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min.

    Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy