zupa marchewkowo imbirowa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna, pożywna ii oryginalna w smaku zupa. Szybko znika z talerzy!

Składniki:

  • • 400 g marchewki
    • 100 g ziemniaków
    • 100 g korzenia selera
    • 1 mała cebula lub 2-3 szalotki
    • 1-2 łyżki masła
    • 3 szklanki rosołu lub bulionu
    • 200 ml śmietany
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego
    • Sól, świeżo zmielony pieprz so smaku
    • 3 łyżki musztardy (może być ziołowa)
    • 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji( uprażonych na suchej patelni)

Zupa marchewkowo imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Marchew, ziemniaki i seler umyć, obrać i pokroić. Następnie dodać do cebuli i wszystko razem poddusić przez chwilę. Dolać rosół lub bulion i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać starty imbir, śmietanę( trochę zostawić do dekoracji), sól, świeżo zmielony pieprz. Zestawić z ognia i dodać musztardę. Całość wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę.
    Rozlać do talerzy i udekorować klapsem śmietany i prażonymi płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy