Zupa groszkowo - pieczarkowa (błyskawiczna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć w głębokim rondlu na odrobinie masła, kiedy wytracą sok i będą się smażyć, dodać posiekaną cebulę, smażyć całość mieszając do jej zeszklenia, następnie wrzucić mrożoną włoszczyznę, podlać 3 szklankami wrzątku, dodać przyprawe uniwersalna, sól i pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
Następnie do warzyw wrzucić groszek (może być wraz z zalewą), dodać boczek, zagotować, wyłączyć gaz, doprawić maggi.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z miękkim masłem, posmarować pieczywo, zapiec w piekarniku na chrupko. (10 minut w 210 stopni).
Porady
Do zupy możemy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zamiast boczku możemy użyć białej kiełbasy.
Komentarze