Zupa-krem brokułowo-kalafiorowa

0 (0 ocen)

U mnie zawsze zupy kremy się dobrze sprawdzają, bo dzieci chętnie je jedzą :) Zawsze im mówię prawdę o tym co w zupie jest i dopóki wszystko jest zmiksowane dzieciaki zjedzą wszystko :)

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora
    1/2 średniego brokuła
    1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 pietruszka
    3 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    1 por
    4 średnie ziemniaki
    sól, pieprz
    pół pęczka koperku
    200 g gęstej, kwaśnej śmietany

Zupa-krem brokułowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy warzywa: pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i selera naciowego i pokrojoną w krążki białą część pora. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy do miękkości około 20-25 minut.
  • 2. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze około 5-10 minut.
  • 3. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy blenderem. Podajemy z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy