Zupa-krem szparagowa z estragonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób

Zupa ta jest bardzo delikatna a zarazem ma bardzo wyrazisty smak . Można podać ją z makaronem , grzankami lub po prostu jeść samą , ma bardzo aksamitną i kremową konsystencję , co sprawia że jest bardzo sycąca .

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów

    1 łyżka masła

    1 łyżka oliwy

    1 mała cebula

    biała część pora

    1 ząbek czosnku

    1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu

    1/2 łyżeczki cukru

    800 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego

    1 szklanka listków świeżego estragonu (można zastąpić bazylią lub szpinakiem)

    3 łyżki śmietanki kremówki 30%

Zupa-krem szparagowa z estragonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odłamujemy twarde, jasne końce szparagów.

    Zielone łodygi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą .

    W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną w

    kosteczkę cebulę oraz pokrojonego na plasterki pora , smażymy około 4

    minut , pod koniec dodajemy pokrojony na plasterki czosnek.

    Dodajemy pokrojone na 3 cm kawałki szparagi i smażymy razem przez

    około 2 minuty, doprawiamy białym pieprzem, solą i cukrem. Wlewamy

    bulion i zagotowujemy . Gotujemy przez około 5 minut aż szparagi

    zmiękną. W połowie gotowania dodajemy estragon. Zupę miksujemy na

    krem razem ze śmietanką . Podajemy gorącą .

Komentarze

Podobne przepisy