Zupa-krem z kalarepy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka, prosta i treściwa zupa na kalarepie. Do tej zupy wykorzytujemy całość warzywa, zarówno bulwę i liscie, zapraszam:)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża kalarepa z liścmi
    1/4 malego selera-korzeń
    90 g pora
    3 łyżki oleju
    1 litr wody
    260 g ugotowanego ryżu
    1 ogórek gruntowy
    sól

Zupa-krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kalarepy odkroić liści, umyć i z grubsza poszatkować. Umytą kalarepę pokroić w dużą kostkę ( wraz ze skórą). Seler i por również pokroić na mniejsze kawałki.
    W garnku rozgrzać olej, na który wrzucić seler i por. Zeszklić.
  • 2. Dodać kalarepę i smażyć całość około 3-4 minuty. Po tym czasie wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Po około 5 minutach od zagotowania dodać liście i całość gotować do miękkości warzyw.
  • 3. Gdy to nastąpi zdjąć zupę z ognia, dodać pokrojonego ze skórą ogórka i ryż, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gdy zupa lekko przestygnie dokładnie zmiksować blenderem. Przed podaniem porządnie podgrzać.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy