Szybka,aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na jesień.
10 min
Składniki:
2 litry rosołu (może być z kostki lub bulionetki)
1 duży por
6 sporych ziemniaków
2 wędzone kiełbasy (można użyć wędzonych parówek lub boczku)
3 łyżki oleju
po łyżce suszonej natki pietruszki i majeranku
pół łyżeczki pieprzu
mały kubek śmietany kwaśnej
3 łyżki mąki+ woda
1.Ziemniaki obrać,umyć,pokroić w kostkę. Por oczyścić i posiekać drobno. Kiełbasę pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim por wraz z kiełbasą. Zagotować bulion,dodać ziemniaki i zawartość patelni. Gotować około 10 minut do miękkości ziemniaków,dodać pieprz, natkę i majeranek,zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Porady
Zupę można zmiksować i podać jako krem z grzankami.
Komentarze