Zupa porowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybka,aromatyczna i rozgrzewająca. W sam raz na jesień.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 litry rosołu (może być z kostki lub bulionetki)
    1 duży por
    6 sporych ziemniaków
    2 wędzone kiełbasy (można użyć wędzonych parówek lub boczku)
    3 łyżki oleju
    po łyżce suszonej natki pietruszki i majeranku
    pół łyżeczki pieprzu
    mały kubek śmietany kwaśnej
    3 łyżki mąki+ woda

Zupa porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć,pokroić w kostkę. Por oczyścić i posiekać drobno. Kiełbasę pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim por wraz z kiełbasą. Zagotować bulion,dodać ziemniaki i zawartość patelni. Gotować około 10 minut do miękkości ziemniaków,dodać pieprz, natkę i majeranek,zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody.

Porady

Zupę można zmiksować i podać jako krem z grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy