Zupa porowa babci

0 (0 ocen)

Pyszna zupa, którą nauczyła robić mnie babcia jest bardzo łatwa.

Składniki:

  • 4 części białe pora
    3 serki topione śmietankowe Hohland
    1/2kg mięsa mielonego
    2 1/2l wody
    1/2kg pieczarek
    jedna kostka rosołowa drobiowa
    1 1/2 łyżki masła roślinnego
    1 łyżka vegety
    sól, pieprz, majeranek

Zupa porowa babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białe części pora pokroić wzdłuż, a potem drobniutko pokroić w poprzek, podsmażyć je na 1 1/2 łyżki masła. Zagotować wodę, dodać majeranek, sól, pieprz,( może być bez) kostkę rosołową i wrzucić pory z patelni. Gotować 10 min. , potem dodać drobno pokrojone pieczarki, dalej gotować 10min.. Następnie dodać serki topione i gotować aż się rozpuszczą - mieszać. Następnie robić małe kuleczki z mięsa mielonego nie smażyć. Wrzucić do zupy lekko obtoczone w bułce i gotować jeszcze 10min.
    Mięso mielone przygotować jak na kotlety mielone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy