Zupa szpinakowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest to bardzo smaczna zupa. Gdy świeży szpinak pojawia się w sprzedaży, robię ją dosyć często.

Składniki:

  • ● 1 duży fi let z kurczaka
    ● 3 małe ziemniaki
    ● 1 mała pietruszka
    ● 1 średnia marchewka
    ● po kawałku selera i pora
    ● 1/2 kg szpinaku
    ● 4 jajka
    ● 150 ml śmietany 18-proc.
    ● 1 łyżka vegety
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1-2 ząbki czosnku

Zupa szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka zalewamy
    1,5 l wody, wsypujemy vegetę
    i gotujemy do miękkości. Mięso
    wyjmujemy. Warzywa myjemy
    i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, pozostałe warzywa
    w drobne słupki. Wkładamy do
    garnka z wywarem i gotujemy
    ok. 10-15 minut.
  • Zupa szpinakowa 2. Liście szpinaku przebieramy
    i odrywamy od zgrubiałych łodyżek.
    Po opłukaniu blanszujemy
    ok. 5 minut, odcedzamy
    i siekamy. Dodajemy do zupy.
    Ugotowane mięso kroimy
    w kostkę. Czosnek obieramy,
    przepuszczamy przez praskę
    i razem z mięsem wkładamy do
    garnka. Zupę zagotowujemy,
    doprawiamy pieprzem i solą
    i zabielamy śmietaną.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo,
    obieramy i kroimy w cząstki.
    Zupę rozlewamy do talerzy
    i dekorujemy cząstkami jajek.

Porady

● Zupę można lekko zakwasić sokiem wyciśniętym z cytryny. ● Poza sezonem można użyć mrożonego szpinaku oraz mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy