Zupa szpinakowo-oliwkowa

0 (0 ocen)

Pyszna, pożywna zupa rodem z Bałkanów. Do jej sporządzenia używamy prawdziwej oliwy z oliwek, która zdecydowanie podnosi smak.

Składniki:

  • 25dag szpinaku świeżego
    1 pęczek szczypiorku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki ryżu
    0,5l bulionu
    10 oliwek
    2 jajka ugotowane na twardo
    sól, pieprz

Zupa szpinakowo-oliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak umyć, odcisnąć z wody.
    Posiekać drobno razem ze szczypiorkiem. Posiekać też cebulę.
    Udusić na oliwce, dodając zmiażdżony czosnek.
    Kiedy warzywa zmiękną, wlać bulion, zagotować i
    dodać ryż oraz pokrojone oliwki. Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku, jeżeli potrzeba.
    Jajka drobno posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą.
    Polecam z dobrym smakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy