Zupa szpinakowo-brokułowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa krem z zielonych warzyw, czyli szpinakowo-brokułowa z dodatkiem grzanek, przyozdobiona kleksem jogurtowym, zupka pełna witamin i składników odżywczych.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l rosołu lub bulionu
    900 g mrożonego szpinaku
    1 brokuł
    3 ząbki czosnku
    100 ml śmietany kremówki
    50 g sera pleśniowego
    1 cebula
    2-3 ziemniaki
    sól i pieprz do smaku
    masło klarowane do smażenia

Zupa szpinakowo-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przesmażyć na maśle klarowanym, dodać do niego przeciśnięty czosnek oraz pokrojony ser pleśniowy. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Na osobnej patelni podsmażyć na masełku pokrojoną w paski cebulę oraz obrane i pokrojone na duże kawałki ziemniaki. Do garnka z gotującym się rosołem dodać szpinak, surowy brokuł, cebulę i ziemniaki. Chwilę gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec wlać śmietanę. Zupę zmiksować blenderem i w razie potrzeby można jeszcze doprawić.

    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy