Zupa krem z zielonych warzyw, czyli szpinakowo-brokułowa z dodatkiem grzanek, przyozdobiona kleksem jogurtowym, zupka pełna witamin i składników odżywczych.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 l rosołu lub bulionu
900 g mrożonego szpinaku
1 brokuł
3 ząbki czosnku
100 ml śmietany kremówki
50 g sera pleśniowego
1 cebula
2-3 ziemniaki
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
Zupa szpinakowo-brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak przesmażyć na maśle klarowanym, dodać do niego przeciśnięty czosnek oraz pokrojony ser pleśniowy. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Na osobnej patelni podsmażyć na masełku pokrojoną w paski cebulę oraz obrane i pokrojone na duże kawałki ziemniaki. Do garnka z gotującym się rosołem dodać szpinak, surowy brokuł, cebulę i ziemniaki. Chwilę gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec wlać śmietanę. Zupę zmiksować blenderem i w razie potrzeby można jeszcze doprawić.
Komentarze