Zupa wielowarzywna

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kolorowe zupy warzywne takie jak u mamy czy babci.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klika różyczek kalafiora
    150 g groszku cukrowego
    200 g brukselki
    por
    duży ziemniak
    marchewka
    połowa czerwonej papryki ramiro
    połowa żółtej papryki
    chili
    sól selerowa
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    2 świeże liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    pół łyżeczki zmielonego kwiatu muszkatu
    1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
    łyżka masła
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany

    lubczyk i pietruszka do posypania

Zupa wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podsmażamy na maśle pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Dodajemy sól, liście laurowe i ziela angielskie.
    Dodajemy groszek cukrowy(w całości) oraz resztę warzyw pokrojonych w kawałki. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 5-10 minut. Do zupy wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem oraz kwiatem muszkatu(macis). Posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.

Porady

Przepis na sól selerową: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-selerowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy