zupa wielowarzywna

0 (0 ocen)

Kolorowa zupa warzywna.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
    marchewka
    korzeń pietruszki
    cebula
    3 pomidory
    około 25 dag brukselki
    20 - 25 dag fasolki szparagowe
    kilka pieczarek
    łyżka masła
    sól, opcjonalnie domowa vegeta
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy

    po pół pęczka pietruszki i koperku

Zupa wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie dusimy na maśle pokrojoną cebulę. W momencie, gdy cebul jest już złota dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zalewamy szklanką wody, dodajemy ziele, liść laurowy lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu rozgotowania ziemniaków.
  • 2. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut.
  • 3. Do wywaru warzywnego dodajemy 3-4 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania.
  • 4. Do zupy dodajemy brukselkę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut.
  • 5. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek.

Porady

Zamiast wody do zupy możemy użyć delikatnego rosołu np. drobiowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy