Zupa zielono mi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła oczyszczamy, dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z pietruszką. Groszek starannie odsączamy.
2.W garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy różyczki brokułu, ziemniaki, pietruszkę oraz groszek. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem (ok. 30 min)
3.Do zupy wlewamy szklankę mleka po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy na gładki krem. Ponownie ustawiamy zupę na palniku i podgrzewamy.
4.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową oraz dla ładnego koloru kurkumą. Krem rozlewamy do miseczek i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi.
Porady
Większą ilość zupy można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Komentarze