Zupa Zielono Mi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz zieloną zupę jadłam u babci. Korzystając z Jej przepisu teraz sama przygotowuję ją dla rodziny.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    2 ziemniaki
    1 pietruszka
    1 puszka groszku konserwowego (może być mrożony)
    6 szklanek bulionu
    1 szklanka mleka
    sól, pieprz, cukier
    gałka muszkatołowa
    kurkuma

Zupa zielono mi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła oczyszczamy, dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z pietruszką. Groszek starannie odsączamy.
  • 2. W garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy różyczki brokułu, ziemniaki, pietruszkę oraz groszek. Całość gotujemy do miękkości pod przykryciem (ok. 30 min)
  • 3. Do zupy wlewamy szklankę mleka po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy na gładki krem. Ponownie ustawiamy zupę na palniku i podgrzewamy.
  • 4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową oraz dla ładnego koloru kurkumą. Krem rozlewamy do miseczek i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi.

Porady

Większą ilość zupy można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Komentarze

Podobne przepisy