Błyskawiczne racuszki bananowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Słodki podwieczorek w kilka chwil .

  • 15 min

Składniki:

  • 2 banany
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    8 łyżek mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    olej do smażenia

Błyskawiczne racuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy na rozgrzanym oleju. 1. Banany rozgniatamy w misce widelcem , dodajemy wszystkie składniki oprócz oleju . Dokładnie mieszamy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany z drobnymi kawałkami bananów .Jeżeli ciasto jest za luźne to dodajemy mąki a jeżeli za gęste to trzeba dolać mleka . Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta tworząc małe placuszki .
  • Smażymy do zrumienienia . 2. Smażymy na średnim ogniu pamiętając ,że placuszki bardzo szybko się smażą . Obracamy na drugą stronę . Po usmażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu . Podajemy zaraz po odsączeniu posypane cukrem pudrem .

Porady

Wyśmienicie smakują również z miodem , syropem klonowym , startą czekoladą czy też bitą śmietaną .

Komentarze

Podobne przepisy