Caldo verde

0 (0 ocen)

  • 20 min

Oryginalny przepis pochodzi z Portugalii

  • 20 min

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
    1 cebula, grubo pokrojona
    500 g ziemniaków, pokrojone w kostkę
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    750 ml bulionu warzywnego
    400 g (1 puszka) fasoli borlotti, odsączona
    125 g jarmużu, porwany na kawałki
    sól i pieprz

Caldo verde - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę podgrzać w garnku, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut lub do momentu zmięknięcia cebuli, zamieszać od czasu do czasu. Dodać ziemniaki, czosnek, paprykę i gotować przez 1 minutę, po czym wlać bulion, dorzucić fasolę oraz odrobinę soli z pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zakryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut lub do momentu ugotowania się ziemniaków. Porwany jarmuż dodać do garnka, wepchnąć pod powierzchnię zupy i gotować przez 3-4 minuty.

Porady

Można dodać do zupy pierś z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy