Caldo verde - kapuśniak po portugalsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Caldo verde - zielona zupa jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej kapusty galicyjskiej. Na polskim rynku ta jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu, szpinaku i młodej kapusty.

  • 30 min

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
    15 dkg kiełbasy chorizo
    5 ząbków czosnku
    2 średnie cebule
    2 szklanki bardzo drobno pokrojonej młodej kapusty (ciemnozielone liście) lub kapusty włoskiej
    3 liście jarmużu
    1-2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    2 liście laurowe
    1,5 litra bulionu drobiowego
    sól i pieprz do smaku

Caldo verde - kapuśniak po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Dodać chorizo (w całości), smażyć jeszcze chwilę.
    Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liście jarmużu, liście laurowe i bulion drobiowy.
    Gotować zupę do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
    Wyjąć z zupy chorizo i liście laurowe, pozostałe składniki dokładnie zmiksować.
    Dodać do garnka kapustę pokrojoną bardzo cienko (w nitki).
    Gotować zupę do miękkości kapusty (ale nie rozgotować), na koniec przyprawić solą i pieprzem.
    Z kiełbasy chorizo zdjąć skórkę, pokroić na talarki.
    Zupę podawać z dodatkiem kiełbasy chorizo i pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy