Caldo verde

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczna zupa kuchni portugalskiej. Z jarmużem i chorizo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g listków jarmużu
    500 g ziemniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g chorizo
    3 łyżki oliwy
    sól
    natka pietruszki
    wędzona papryka

Caldo verde - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż dokładnie wypłukałem ( tak aby woda nie zabarwiała się na zielono). Oderwałem delikatne listki, usunąłem zewnętrzne , twardsze. Ziemniaki i cebulę pokroiłem, zalałem gotującą się wodą z posiekanym czosnkiem i 3 łyżkami oliwy. Garnek przykryłem i przy niskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków.
    W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut.
    Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy